Evropska komisija će razmotriti prijedlog Britanije

Svijet

Evropska komisija saopštila je da će pažljivo razmotriti prijedlog Britanije o postizanju sporazuma o privremenoj carinskoj uniji sa EU

Međutim, oni su napomenuli da će se odnosima s Britanijom posle Bregzita pozabaviti tek nakon što bude postignut dovoljan napredak u pogledu razlaza te zemlje sa Unijom.

EK ističe da sporazum o budućim odnosima može biti finalizovan tek kada Britanija postane „treća zemlja“, prenosi Rojters.

„Vidimo da je Britanija objavila niz dokumenata o svojim stavovima kao pozitivan korak ka prvoj fazi pregovora koja sada zaista počinje. Sat otkucava i to će nam omogućiti da postignemo napredak“, rekao je portparol Komisije.

EK je time odgovorila na prijedlog Britanije o uspostavljanju privremene carinske unije, ali i o pravu da pregovara o drugim trgovinskim sporazumima, objašnjava britanska agencija.

Britanija je predložila sporazum o privremenoj carinskoj uniji sa EU nakon Bregzita kako bi se omogućila što slobodnija trgovinska razmjena, podsjeća Rojters.

Ranije danas, u intervjuu britanskim medijima, britanski ministar za Bregzit Dejvid Dejvis rekao je da Britanija ne bi trebalo da plati za članstvo u carinskoj uniji tokom prelaznog perioda nakon što napusti EU.

Takođe je rekao da Britanija barem do oktobra neće pristati ni na kakve brojke kad je riječ o svom takozvanom računu za razlaz sa Evropskom unijom, istakavši da će o tome pregovarati krajnje obazrivo i u „ovoj fazi se neće obavezivati“.

EU želi sporazum o računu za izlazak Britanije iz tog bloka – koji treba da bude plaćen u eurima – prije daljih pregovora o budućim odnosima Britanije sa Unijom, napominje britanska agencija.