Peking ponovo smanjio kamate na stambene kredite

Svijet

Kina je u ponedjeljak smanjila svoju kamatnu stopu na hipotekarne kredite drugi put ove godine, jer centralna banka nastoji da ograniči posljedice krize likvidnosti u sektoru nekretnina. Osnovna kamatna stopa na petogodišnji kredit smanjena je na sa 4,5 na 4,3 odsto.

U isto vrijeme, primarna kamatna stopa na jednogodišnji kredit (LPR) smanjena je za pet baznih poena na 3,65 odsto, prenosi Reuters. Jednogodišnji LPR posljednji put je smanjen u januaru, a petogodišnji LPR u maju.

Smanjenje LPR-a došlo je nakon što je centralna banka prošle nedjelje snizila kamatne stope na srednjoročne kredite, nakon što su se pojavili indikatori da privreda gubi zamah usled usporavanja gobalnog rasta i rasta troškova zaduživanja u mnogim razvijenim zemljama.

Akcije kineskih građevinskih kompanija za nekretnine ojačale su na berzi u Hong Kongu za 1,7 odsto u ponedjeljak ujutru, dok su akcije nekretnina na kineskoj berzi ostale stabilne. Analitičari ocjenjuju da će Centralna banka Kine nastaviti sa smanjenjem kamatnih stopa u ovoj godini.

Smanjenje referentne vrijednosti, koje se zasniva na stopama koje nude domaći zajmodavci i koje objavljuje Narodna banka Kine, smanjiće troškove pozajmljivanja novih hipotekarnih kredita. To bi trebalo da bude podsticaj sektoru nekretnina opterećenom dugom, prenosi Financial Times.

Goldmah Sachs snizio je prognozu rasta BDP Kine u 2022. godini na tri odsto sa ranijih 3,3 procenta, što je daleko ispod cilja Pekinga od oko 5,5 odsto. Analitičari kompanije Capital Economics ocijenili su da je slabost potražnje za kreditima u Kini strukturna, što odražava gubitak povjerenja u stambeno tržište.

Kineska strategija „nulte tolerancije“ zaraze virusom Covid-19, sa čestim prekidima privrednih aktivnosti unosi dodatnu neizvjesnost i utče na gubitak povjerenja, koja se teško mogu riješiti monetarnim mjerama. Zbog toga je malo vjerovatno da će potezi centralne banke riješiti krizu povjerenja u kineskom sektoru nekretnina.