Zaradio 13 milijardi prebacivanjem poslovanja iz Njujorka u Kinu

Milioneri

Zašto se zadovoljiti sa dvije milijarde dolara kada se vaša neto vrijednost može još jednostavnije višestruko umnožiti premještanjem vaše kompanije sa jedne berze na drugu?

Zhou Hongii je upravo to uradio. On je preselio svoju online  firmu za bezbjednost u Kinu, formirajući shell kompaniju, koja je porasla čak 550 odsto, otkako je najavio plan o tim aktivnostima u novembru.

Kihoo 360 Technologi Co. je uklonjen sa Njujorške berze u julu 2016. godine, a u srijedu je u Šangaju počeo da trguje svojim akcijama. Taj potez je podigao cijenu kompanije Zhou na 13,6 milijardi dolara, što je čini dvanaestom najbogatijom kineskom kompanijom.

Zhou je novinarima rekao da je jačanje kineskog nacionalnog interesa jedan od razloga zbog kojih je prebacio kompaniju, u svoju domovinu.

On posjeduje 23 odsto udjela u kompaniji, kako direktno, tako i preko holding kompanija Tianjin Kikin Zhicheng Technologi Ltd. i Tianjin Zhongkin Investment LP.

Firma je ostvarila prihod od 9,9 milijardi juana od 2016. godine, a većina prihoda dolazi iz online reklama. (Ekonomski online)