Svijet bi uskoro mogao dobiti prvog bilionera

Prema najnovijem istraživanju organizacije Oxfam, Bil Gejts bi mogao postati prvi bilioner na svijetu

Bil Gejts je poznat kao suosnivač Majkrosofta, a prema magazinu Forbs, zauzima prvo mjesto na listi najbogatijih osoba na svijetu. Iako se svakih nekoliko godina pojavi neko ko ga nakratko, na listi ostavi iza sebe, on je 2016. godine ponovo proglašen najbogatijim čovjekom na svijetu, a najnovija vijest potvrđuje da bi tu poziciju mogao dodatno učvrstiti.

Organizacija koja se bavi borbom protiv siromaštva i pokazivanju nesrazmjera u imovini onih najbogatijih i najsiromašnijih, provela je istraživanje prema kojem bi Bil Gejts mogao postati prvi svjetski bilioner.

U istraživanju su koristili prosječnu stopu rasta njegovih investicija koja iznosi 11% od 2009. godine. Njegova trenutna imovina se procjenjuje na 85 milijardi dolara, a ovim tempom će do svoje 86. godine doseći i svoj prvi bilion.

Bil Gejts predstavlja svijetli primjer osviještenih uspješnih ljudi koji svoje bogatstvo koriste u pomoći onima kojima je to najpotrebnije. Često javno ističe kako pojedinačni altruizam nije dovoljan, već je potrebno kreirati veće sistemske mjere.