Mask izbrisao Teslu i Spejs iks sa Fejsbuka

Svijet

Američki milijarder Ilon Mask, obrisao je zvanične naloge Tesla motorsa i Spejs iksa na najpopularnijoj društvenoj mreži

Onlajn pokret Obriši Fejsbuk (#deletefacebook) nastao je nakon izbijanja skandala sa Kembridž analitikom, firmom koja je došla do podataka više od 50 miliona korisnika Fejsbuka.

Mask se šalio sa kompanijom Sonos, podsjećajući čelnike da su rekli da će prekinuti oglašavanje na Fejsbuku na nedjelju dana. Njegovi pratioci su ga onda izazvali da obriše naloge svojih kompanija, što je uradio u narednih nekoliko minuta.

Američki milijarder rekao je da nije ni znao da Spejs iks ima stranicu na najvećoj društvenoj mreži. Bukvalno ga nisam nijednom vidio – napisao je na Tviteru, dodajući da će brzo nestati.

Još jedan njegov pratilac je primijetio da i Maskova kompanija Tesla motors takođe ima nalog na Fejsbuku.

Stranice obje kompanije na Fejsbuku, od kojih je svaka imala po dva i po miliona pratioca, ubrzo su obrisane.

Nakon uticaja na njega da obriše ove stranice, počeli su uticaji da obriše i profil na Instagramu, pošto je i ova društvena mreža dio Fejsbuka, što je on odbio. Na Tviteru je napisao obrazloženje ovog poteza i izjavio da je Instagram vjerovatno ok, sve dok je nezavisan od Fejsbuka.

Maskov čin se odmah okarakterisao kao udarac Fejsbuku i Marku Zakerbergu, s kojim je u lošim odnosima od 2016. godine kada je neuspjeh Spejs Iksa pri lansiranju uništio jedan Zakerbergov satelit.