IT giganti u borbi za Pentagonove milijarde

Svijet

Projekat Joint Enterprise Defense Infrastructure (JEDI), kojim američko Ministarstvo odbrane (Pentagon) želi da objedini nabavku klaud usluga vrijednu 10 milijardi dolara, privukao je velika imena iz tehnološkog svijeta.

Za 10 Pentagovnovih milijardi i prestižni ugovor s državom početkom ove godine u borbu su ušli Amazon, Gugl, Majkrosoft, IBM, Orakl i Rin Klaud. Ali, tada je priča počela da se komplikuje.

Prvo su zaposleni Gugla organizovali proteste ne želeći da njihova kompanija učestvuje u poslovima koji uključuju vojsku, ratovanje i tehnologiju za ubijanje, pa je Gugl pod pritiskom odustao od licitiranja za ovaj projekat.

U narednim mjesecima po kuloarima je kružila informacija da je posao gotovo pa namješten za Amazon, sve dok se Orakl, a potom i IBM, nisu žalili na uslove ugovora i bacili sumnju na cijeli projekat.
Sud je početkom aprila ove godine projekat JEDI stavio „na led“, dok se svi detalji ne razjasne.

Nakon nekoliko mjeseci, u avgustu, sudska blokada je skinuta, a Amazon u tom trenutku i dalje slovi za favorita. Jedini ozbiljni konkurent, koji može ponuditi sve tražene usluge, ostao je Majkrosoft.

Sve ovo nikako se nije dopalo američkom predsjedniku Donaldu Trampu, koji od ranije „ratuje“ s Amazonom i Džefom Bezosom. Stoga je u avgustu Tramp ponovno pauzirao projekat i naredio da se istraži da li se favorizuje Amazon ili ne.

U cijelu priču umiješana je politika, biznis, ali i lobisti moćnih kompanija koji pokušavaju da usmjere Pentagon prema svojim klijentima.

Dobitnik tendera imaće pod svojom kontrolom velik dio klaud usluga federalnih vlasti SAD i oko 80% svih Pentagonovih podataka, pa odluka o partneru zaista nije laka zbog rizika koje sa sobom nosi.

Govorilo se i da bi Tramp mogao vratiti proces na početak, te narediti da se ugovor rascjepka i dodijeli većem broju dobavljača. U ovom trenutku jasno je samo da su finalisti u najužem izboru Amazon i Majkrosoft, da osoblje Pentagona „navija“ za Amazon, te da bi odluku o ovom velikom ugovoru trebalo objaviti do kraja godine.