Njemačka se obraća UN zbog američkih prijetnji sankcijama

Svijet

Šef komiteta njemačkog Bundestaga za energetiku Klaus Ernst rekao je televiziji RT da je nedopustivo da, jedna država, kao što su SAD, govori drugoj suverenoj državi ili suverenoj EU šta da radi, kako da rješava pitanje sopstvene energetske bezjbednosti. Političar je primijetio da je to “u suprotnosti sa bilo kakvim razumnim odnosom”.

On je reagovao i na izjavu Evropske komisije da će, u slučaju uvođenja sankcija SAD, to predstavljati kršenje međunarodnog prava, prenosi Sputnjik.

“Prijetiti suverenoj državi predstavlja kršenje njenih prava”, rekao je on.

Političar je ukazao da EU smatra da je vršenje uticaja na takav način u suprotnosti sa međunarodnom pravom. On smatra da bi, nakon obraćanja EU, Njemačka mogla podnijeti tužbu odgovarajućim sudovima.

Problemi sa završetkom gasovoda

Ranije je njemačka kompanija “Uniper”, jedan od evropskih partnera “Sejvernog toka 2”, saopštila je da smatra da postoji mogućnost da bi projekat izgradnje gasovoda, zbog očekivanih novih američkih sankcija, mogao da bude odložen ili da se uopšte ne završi.

Američki Stejt department je prije toga uključio “Severni tok 2” i “Turski tok” u projekte kojima mogu biti uvedene sankcije.

Prema riječima američkog državnog sekretara Majka Pompea, projektima će biti uvedene ograničavajuće mjere koje su predviđene Zakonom o borbi protiv američkih protivnika putem sankcija.