Minimum 200.000 dolara za turističke letove u svemir

Gastro

Prije nekoliko nedelja Džef Bezos je najavio kako će njegova svemirska kompanija Blue Origin uskoro pustiti u prodaju karte za turističke letove u svemir

Rojters sada od izvora bliskih toj kompaniji saznaje i kolika bi trebalo da bude cijena karte za jedan ovakav izlet, što je slično kao kod Virgin Galactica, najniža cijena suborbitalnog leta biće najmanje 200 hiljada dolara po osobi.

Jedan zaposleni Blue Origina je dojavio kako će se cijena kretati između 200 i 300 hiljada dolara, dok drugi izvor spominje najmanje 200 hiljada dolara – dakle bez tog iznosa nećete moći da vidite svemir. Kod Virgin Galactica prvi kontingent ulaznica, odavno rasprodat, za njihov VSS Unity koštao je 200, da bi kasnije cijena bila podignuta na 250 hiljada dolara.

Blue Origin će svemirske letove izvoditi svojom suborbitalnom raketom New Shepard, koja će putnike nositi na visinu od oko 100 kilometara, što je više-manje univerzalno dogovorena granica (Karmanova linija) za pojam rub svemira. U letu koji bi trajao tek desetak minuta, šest svemirskih turista u putničkoj kapsuli bi trebalo da dožive bestežinsko stanje i da dobiju jedinstven pogled na Zemlju kakav je do sada bio rezervisan samo za astronaute.