Crna Gora postaje azil za bogataše

Milioneri

Podgorica od 1. oktobra izdaje ekonomska državljanstva za biznismene van Evropske unije, pod uslovom da ulože u Crnu Goru od 250.000 do 450.000 evra

Vlada Crne Gore je na posljednjoj sjednici donijela odluku o sticanju crnogorskog državljanstva prijemom na osnovu posebnog programa ulaganja i naložila da se obavi sve što je neophodno kako bi program mogao da se pokrene od 1. oktobra ove godine.

Program ekonomskog državljanstva biće dostupan za najviše 2.000 zainteresovanih iz zemalja koje ne pripadaju Evropskoj uniji, i to tokom ograničenog perioda od tri godine.

Ponuđene su sljedeće opcije: da ulože 250.000 evra u neki od razvojnih projekata, prethodno odobren od Vlade u nerazvijenom području Crne Gore, ili 450.000 evra u neki od razvojnih projekata u razvijenom području.

Vlada će, kako predviđa odluka, naplaćivati naknadu do 100.000 evra po podnijetom zahtjevu. Naknada će ići u poseban fond za razvoj nerazvijenih područja.

Predviđeno je takođe da programom upravlja posebna Vladina agencija koja će angažovati unaprijed odobrene marketinške agente zadužene za promociju programa i privlačenje investitora. Namjera je da privuku neposredna strana ulaganja.

Očekuje se da ovaj program dovede i do povećanja privrednih aktivnosti i kretanja kapitala.