Kako izgleda Opelov novi dizajn za električnu budućnost

Automobil

Opel je predstavio električni koncept GT X Experimental i nagovijestio u kom smijeru će se kretati dizajn njegovih budućih modela

Već samo ime novog koncepta naglašava dugu tradiciju Opelovih dizajnerskih studija iz prošlosti. Proizvođač automobila iz Riselshajma bio je među prvim evropskim proizvođačima koji su prikazali konceptni automobil, kada je 1965. predstavio sportsku dizajnersku studiju Experimental GT.

Monza koncept (2013.) i GT koncept (2016.) bili su prekretnice na putu ka GT X Experimentalu – oba ova automobila predstavljala su Opelove vrijednosti i naglašavali teme kao što su efikasnost i čista estetika dizajna.

Najnoviji koncept – GT X Experimental, prva je Opelova dizajnerska studija nakon što je ovaj proizvođač prešao u vlasništvo francuskog auto-giganta PSA.

Vozilo je dizajnirano u krosover-kupe stilu, dok u kabini ima mjesta za 4 putnika. Zadnja vrata otvaraju se u suprotnom smijeru od prenjih, a radi lakšeg ulaska u automobila konstruktori su izostavili centralni nosač krova, takozvani B stub.

Dizajn unutrašnjosti koncepta je minimalistički, sa velikom digitalnom instrument tablom/ekranom multimedijalnog sistema, koji zauzimaju veći dio kokpita, i tankim obručom volana.

Opel nije objavio tehničke detalje, osim podatka da GT X Experimental ima električni pogonski sistem.

Kako saznaje Autocar, energija se skladišti u litijum-jonskim baterijama kapaciteta 50 kWh, a elektromotor, za sada nepoznate snage, pogoni prednje točkove.

Opelova odluka da električni koncept konstruiše u formi krosovera nije iznenađenje, s obzirom da ta kompanija očekuje da do 2021. godine krosoveri i SUV vozila čine 40% ukupne prodaje automobila.

Električni pogon je odabran zato što proizvođač iz Riselshajma planira da do 2024. kupcima ponudi električne verzije svih svojih modela.