Soroš preselio fondaciju iz Budimpešte u Berlin

Fondacija američko-mađarskog milijardera Džordža Soroša završila je preseljenje iz Budimpešte u Berlin i već je počela s radom

Osamdeset zaposlenih i njihovih porodica preselilo se iz mađarske prestonice u Berlin, rekao je za njemačku novinsku agenciju DPA šef kabineta u fondaciji Otvoreno društvo, Goran Buldioski.

Fondacija će ukupno zaposliti 150 ljudi, napisao je Buldioski u izjavi poslatoj DPA elektronskom poštom u četvrtak.

Soroš je rođen u Mađarskoj 1930. godine, preživio je holokaust i nakon toga je emigrirao u Sjedinjene Američke Države. On i njegova fondacija meta su oštrih kritika mađarskog premijera Viktora Orbana i njegove desničarske vlade. Bez pružanja bilo kakvih dokaza, Orban je optužio Sorosa da je odgovoran za izbjeglički talas u Evropi.

Nakon što su Orban i njegova stranka Fidesz pobijedili na parlamentarnim izborima 8. aprila, pojačali su se napadi na Soroša i njegovu fondaciju, podsjeća Hina.

Ljetos je Budimpešta usvojila zakon koji su nametnute naknade stranim udrugama koje pomažu izbjeglicama, od kojih mnoge imaju podršku Otvorenog društva.

Fondacija je odlučila da napusti Budimpeštu i preseli se u Berlin zbog ‘sve represivnijeg političkog i pravnog okruženja u Mađarskoj’.

Na svojoj internet stranici navodi da je njena misija ‘graditi aktivna i tolerantna društva čije su vlade odgovorne i otvorene za učestvovanje svih ljudi’.