Najbogatija žena u Aziji izgubila više od polovine bogatstva

Milioneri

Imetak najbogatije žene u Aziji, Yang Huiyan, palo je sa skoro 24 milijarde na 11 milijardi dolara samo ove godine, a razlog je kineske kriza nekretnina koja eskalira.

Ova 41-godišnjakinja kontroliše Country Garden Holdings, najvećeg kineskog investitora za nekretnine. Njen udio u velikoj mjeri je prenio sa njenog oca Yanga Guoqianga, koji je 1992. godine osnovao kompaniju u Fošanu, provinciji Guangdong.

Akcije Country Garden Holdings-a izgubile su više od polovine svoje vrijednosti ove godine, pošto se sektor nekretnina u zemlji bori sa padom cijena, slabljenjem potražnje i krizom neplaćanja duga koja je od prošle godine zahvatila neke od najvećih investitora.

Uprkos tome što je izgubila više od polovine svog bogatstva, Yang je i dalje najbogatija žena u Aziji, prema Bloombergovom indeksu milijardera. Pad njene neto vrijednosti smanjio je jaz u bogatstvu između nje i kolega milijardera u Kini, stavljajući Yang u poziciju da je za oko 100 miliona dolara u bogatstvu može nadmašiti Fan Hongwei.

Evergrande, najzaduženija kineska firma za nekretnine, u decembru je platila svoje obveznice u američkim dolarima nakon višemjesečnih problema sa likvidnošću. Od tada, nekoliko drugih velikih investitora, uključujući Kaisa and Shimao Group, takođe su tražili zaštitu od kreditora.

Posljednjih sedmica kriza sa nekretninama je eskalirala, pošto su hiljade nezadovoljnih kupaca kuća koji su uplatili avanse za još nedovršene kuće prijetili da će prestati da plaćaju hipoteke ako izgradnja ne bude završena na vrijeme.

Opala prodaja nekretnina u Kini

Country Garden se takođe suočava sa rastućim uticajima na likvidnost. Juče je investitor najavio da će prodati akcije sa skoro 13 odsto popusta kako bi prikupio 2,83 milijarde hongkonških dolara (361 milion dolara). Dio prihoda biće iskorišćen za otplatu ofšor duga kompanije.

“Bojkoti otplate hipoteke predstavljaju dvostruku prijetnju za investitore i tržište nekretnina”, naveli su analitičari Capital Economics-a.

Oni su skrenuli pažnju na problem nesposobnosti investitora da završe nekretnine koje su već prodali, što “odbija nove kupce kuća”. Bojkoti su takođe učinili da banke budu opreznije za davanja hipotekarnih kredita, što bi moglo dodatno da ugrozi prodaju imovine.

S&P Global Ratings procjenjuje da bi prodaja nekretnina u Kini mogla da padne za trećinu ove godine zbog “hipotekarnih štrajkova”, jer ljudi vjeruju da investitori neće moći da završe unaprijed prodate jedinice na vrijeme – što je najčešći način na koji se prodaju nekretnine u ovoj državi.

“Bez prodaje, mnogo više građevinara će propasti, što je i finansijska i ekonomska prijetnja”, kažu analitičari Capital Economics-a.

Izvor: BIZLife