Majkrosoft lider, prvi put ove decenije

Svijet

Tržišna vrijednost Majkrosofta premašila je vrijednost Epla prvi put u ovoj deceniji

Cijena akcije tog softverskog diva u posljednje vreme raste, dok je dionica Epla pod pritiskom zbog naznaka usporavanja rasta prodaje ajfona.

Akcija Majkrosofta porasla je u petak 0,6 odsto, na otprilike 11 dolara, pa je njegova tržišna vrijednost dosegla 851,2 milijarde dolara.

S druge strane, cijena dionice Epla pala ja 0,5 odsto, na 178 dolara, pri čemu je njegova tržišna vrijednost skliznula na 847,4 milijarde dolara.

Epl je godinama najveća američka kompanija po tržišnoj vrijednosti, a ispred Majkrosofta probio se 2010. godine, kada je taj softverski div bio pod pritiskom zbog slabljenja potražnje za PC-jem, dok je Epl bio u zamahu, djelimično zahvaljujući rastu prodaje pametnih telefona ajfon.

Cijena dionice Epla potonula je skoro 20 odsto od početka ovog mjeseca, kada je kompanija objavila procjene prodaje tokom tekućeg tromjesečja koje su manje nego što su analitičari očekivali.

Kako je to izazvalo strahovanja ulagača od slabljenja prodaje ajfona, najvažnijeg proizvoda tog tehnološkog diva, cijena deonice oštro ja pala, pri čemu je Epl na vrijednosti izgubio više od 250 milijardi dolara.