Prirodne katastrofe “odnijele” 19,5 milijardi dolara

Osiguravajuće kuće su za sanaciju štete prouzrokovane prirodnim katastrofama platile 19,5 milijardi dolara u prvom polugodištu ove godine

To je za 40 odsto manje od isplaćenih 32 milijarde dolara iz istog perioda prošle godine, saopštila je  reosiguravajuća kuća Minhen Re.

Osim toga, oko 21,5 milijardi dolara registrovanih gubitaka je bilo neosigurano, što je manje u odnosu na prošlogodišnjih 79 milijardi dolara, prenosi agencija Rojters.

Oluje u SAD su, generalno gledano, prouzrokovale najveću štetu, nanoseći ekonomski gubitak od 18,5 milijardi dolara, od čega je 13,5 milijardi dolara bilo osigurano, navodi se u izvještaju Minhen Re.

“Neuobičajeni atmosferski uslovi u SAD u prvom polugodištu 2017. godine stvorili su idealne uslove za moćne oluje, koje su često praćene tornadima”, izjavio je direktor istraživačkog odjeljenja osiguravajuće kuće, Peter Hepe.

“Broj tornada registrovanih u prvom kvartalu 2017. godine bio je dvostruko veći od prosjeka iz proteklih deset godina”, dodaje on.

Najskuplja pojedinačna katastrofa su bile poplave u Peruu u februaru i martu, koje su nanijele ekonomsku štetu od 3,1 milijardi dolara, dok je samo 380 miliona dolara bilo pokriveno osiguranjem.