Najbolji grad za život nije tako daleko od nas

City

Prema istraživanju globalne konzultantsko preduzetničke grupe Mercer, u konkurenciji 231. svjetskog grada austrijska prestonica je i ove godine, deveti put zaredom, proglašena najboljim gradom na svijetu kada je u pitanju kvalitet života

U istraživanju se upoređuje četrdesetak raznih faktora kao što je politička stabilnost, infrastruktura, zdravstvena njega, obrazovanje, stepen kriminaliteta, rekreacija, kultura, brige o životnoj sredini, lične slobode, na način da se sabiraju bodovi u svim kategorijama – političkoj, socijalnoj i privrednoj.

Širom sveta Beč služi kao primjer urbanog kvaliteta življenja. Beč gradi budućnost, odnosno pokazuje sliku svoje nove urbanosti kao grad budućnosti jer rast i promjene takođe nude mogućnost da se grad izgrađuje u skladu sa vodećim principima urbanog razvoja koji štedi buduće resurse.

Nadalje, Beč raste van svojih granica i pokazuje ga u metropolitanskom regionu kao globalnoj ekonomskoj i istraživačkoj lokaciji.

Ne raste samo Beč, već i čitava regija, koja uključuje susjedne okruge Donje Austrije i dijelove Sjevernog Burgenlanda. 2030. godine će živjeti više od tri miliona ljudi u ovoj metropolskoj regiji.

Beč je takođe pametan grad, funkcionalni grad koji nudi svojim građanima visokokvalitetnu socijalnu infrastrukturu, zelene i rekreacijske oblasti, udobnost i sigurnost zbrinjavanja, koja upravlja prirodnim resursima i doprinosi zaštiti klime.

Grad nastoji dugoročno osigurati taj status pomoću sveobuhvatnih mjera za održiv urbani razvoj grada, ali i odličnim strateškim planiranjem.

Javni prevoz je neobično jeftin. Sedmična karta koja uključuje putovanje svim javnim prevoznim sredstvima košta oko 17 evra. Međutim nevjerovatno zvuči da je cijena javnog prevoza 1 evro dnevno. Naime 365 evra košta godišnja karta za javni prevoz u Beču.