Dubai lansiran na vrh po rastu cijena nekretnina

City

S obzirom na rijeke novca koji se slivaju u Dubai, tamošnje tržište nekretnina ove godine bilježi najveći skok cijena na svijetu.

Kako piše Bloomberg, kada je indijski milijarder Mukesh Ambani kupio 80 miliona dolara vrijedan stan za svog najmlađeg sina, to je tada bila najveća transakcija na tamošnjem nekretninskom tržištu ikada. No, taj je rekord srušen već za malo više od tri mjeseca.

Naime, anonimni kupac platio je 82,4 miliona dolara za vilu sa osam soba i 18 kupatila na Palm Jumeirahu, čuvenom vještačkom ostrvu u obliku palme. No, ovoga je mjeseca objavljeno da je na tom ostrvu kupljena nekretnina za 163 miliona dolara, što je novi rekord. Kupac je, naravno, nepoznat.

Po mišljenju poznavatelja tamošnjeg tržišta, nezadrživi rast cijena nekretnina u Dubaiju sugeriše da će i taj rekord relativno brzo biti srušen. Naime, kupaca prepunih gotovine ne manjka: od Rusa koji u Dubaiju traže zaklon za svoj kapital od zapadnih sankcija zbog napada na Ukrajinu, preko vlasnika uspješnih tehnoloških startupa do investitora iz susjednih zalivskih država prepunih novca zarađenog na skupoj nafti.

Stoga i ne čudi što se 70 posto nekretninskih transakcija obavlja u gotovini.

Prema podacima britanske konsultantske kuće Knight Frank, u posljednjih godinu dana cijene nekretnina u Dubaiju skočile su više od 70 posto, što je najviše među državama za koje Knight Frank prikuplja podatke. Za ilustraciju, u Londonu su cijene porasle 2,5 posto, u Parizu 8,9 posto, a u New Yorku za 7,3 posto, zbog kombinacije rasta kamatnih stopa i ekonomskih problema uzrokovanih energetskom krizom.

Drugim riječima, za svega desetak godina tržište nekretnina u Dubaiju prošlo je put od dna do vrha. Podsjetimo, izbijanjem svjetske ekonomske krize 2008./2009. godine tamošnje nekretninsko tržište se urušilo, a cijene nekretnina su se prepolovile.

Danas pak Dubai predvodi najveću svjetsku ekspanziju cijena luksuznih nekretnina.

No, ova eksplozija cijena ima i svoju pozadinu. Naime, dio nekretninskih developera i dalje bankama duguje milijarde dolara, a ključni međunarodni finansijski regulatori stavili su Ujedinjene Arapske Emirate (čiji su Dubai dio) na sivu listu, dijelom zbog mogućnosti da se na nekretninsko tržište sliva i ilegalno stečeni novac.

Vlada Dubaija tvrdi kako je posljednjih godina učinila značajan napredak u praćenju kapitala koji dolazi u taj emirat, kao i da je implementirala mjere koje bi trebale spriječiti veliku volatilnost u cijenama kojima je tržište svjedočilo ranijih godina.

Ipak, podaci iz katastra u Dubaiju još nisu javno dostupni, a vlasti u pravilu ne pružaju podatke o identitetu kupaca pojedinačnih nekretnina. Dio analitičara smatra kako vlasti nisu lično motivisane da pojačaju nadzor i transparentnost zbog ekonomskih dobrobiti koje donosi novac koji se sliva na nekretninsko tržište.

– Dubai je pogodno mjesto za relativno anonimnu kupovinu nekretnine. U svakoj svjetskoj krizi čini se da se novac sliva tamo, nekad se investitori otvoreno pozivaju (kao tokom COVID-a) a nekad ne, kao što je slučaj s ruskom invazijom. U svakom slučaju, nekretninsko tržište ostaće ključni dio ekonomskog plana – kazao je Jodi Vittori, analitičar specijalizovan za tamošnje nekretninsko tržište.

Sklonište milionera

Ipak, ovakvi komentari za sada nemaju previše uticaja na interes ulagača. UAE će ove godine privući najveći dio bogataša u svijetu, pokazuju podaci konsultantske kompanije Henley & Partners specijalizovane za imigraciju. Naime, ove će se godine broj bogataša u UAE povećati za 4.000 milionera.

Vlada Dubaija strancima nudi 10-godišnju vizu i uvela je reforme kojima je tamošnje društvo postalo nešto liberalnije nego ranijih godina. Među novim stanovnicima bogatog emirata su izraelski ulagači, kripto milioneri i vlasnici hedge fondova. Tu su i bankari koji bježe od COVID restrikcija u Aziji te oni koji su preselili iz londonskog Cityja.

Privlačenju bogatih kupaca doprinose i niski porezi. Tako kupci koji se odluče za kupovinu kuće ili stana u Dubaiju plaćaju samo 4 posto poreza dok u Velikoj Britaniji, na primjer, poresko opterećenje iznosi 15 posto. U Dubaiju se naplaćuje porez na dodanu vrijednost, ali nema poreza na dohodak.

Zanimljiv je podatak da finansijski analiitčari ne smatraju da se u Dubaiju naduvava nekretninski balon, uprkos ovakvom skoku cijena. Tako UBS-ov globalni indeks nekretninskih balona ocjenjuje da su cijene u Dubaiju – fer vrednovane.

Izvor: Poslovni dnevnik