Presušuje naftno polje u Libiji, cijene rastu

Akcije

Nafta je ojačala usled informacija da se najveće libijsko naftno polje Šarara ponovo zatvara i da se analitičari pripremaju za nedeljni izvještaj vlade

Od tog izvještaja se očekuje da će pokazati osmi uzastopni pad prevelikih američkih zaliha „crnog zlata“.

Fjučersi su napravili zaokret u odnosu na jučerašnji pad cijene od 2,4 odsto, ojačavši za 1,4 odsto u Njujorku, izvještava agencija „Blumberg“.

Zatvaranje najvećeg „izvora“ sirove nafte u Libiji ubrzo nakon što je ponovo proradio moglo bi da pomogne smanjenju prevelike globalne ponude, koja je američku WTI naftu gurnula da zabilježi najgori avgust u šest godina.

Američka referentna WTI nafta za isporuku u septembru porasla je za 34 centa na 47,71 dolara za barel na prepodnevnom trgovanju na robnoj berzi u Njujorku, u 9:47 časova. Ukupan obim trgovanja bio je oko 7,0 procenata ispod 100-dnevnog prosjeka.

Ugovaranje isporuka za mjesec unaprijed ističe večeras. Cijena aktuelnijih oktobarskih ugovora ojačala je za 30 centi na 47,83 dolara za barel.

Sjevernomorska nafta „brent“ za dostavu u oktobru povećana je za 26 centi na 51,92 dolara za barel na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa. Cijena „brenta“ je juče oslabila za 1,06 dolara ili 2,0 posto, na 51,66 dolara.

Trgovci u SAD očekuju da će izvještaj Uprave za energetske informacije, koji treba da bude objavljen sutra, pokazati da su zalihe sirove nafte smanjene za 3,5 miliona barela, a da su isporuke benzina vjerovatno pale za milion barela prošle nedelje, prema anketi „Blumberga“.

Američki institut za naftu treba svoje podatke o zalihama da objavi kasnije večeras.