Smanjen apetit investitora za plemenitim metalima

Akcije

Ista je situacija i sa srebrom, koje je u ponedjeljak, sa cijenom od 18,95 dolara dostiglo najviši nivo u devet mjeseci, skočivši 27 posto od kraja aprila.

Odnos cijene zlata i unce srebra je visokih 96,6. To je najviše od 1991. i o od vremena Zaljevskog rata, kada je cijena zlata bila gotovo sto puta viša od cijene srebra.

Rastu rizičnih ulaganja i odmaku od plemenitih metala doprinijeli su neki dobri makrokonomski podaci. Američka ekonomija otvorila je 2,5 miliona novih radnih mjesta u maju, što je najviše od kada je Ministarstvo rada počelo objavljivati ​​podatke 1939. godine.

Neočekivani pad američke nezaposlenosti podstakao je rast indeksa dionica, koji se u skokovima vraćaju na nivoe pred epidemije. Dow Jones je na sedmičnoj osnovi porastao gotovo sedam posto, a od februarskog rekorda udaljen je svega pet posto.

Sedmica je takođe bila u znaku oštrog rasta cijena nafte u očekivanju da će Opec i njegovi saveznici produžiti sporazum radi smanjenja dnevne proizvodnje za 9,7 miliona barela za mjesec. Brent je protekle sedmice poskupio za 20 odsto i lako probio granicu od 40 dolara po barelu. Cijena mu se zaustavila na na 42,38 USD.

Podsjetimo da je već u maju rast bio izvanredan – američka nafta WTI skočila je za gotovo 90 posto.