Glumicama koje su davale mito univerzitetima prijeti tužba od 500 milijardi dolara

Back stage

Glumice, koje su u centru skandala oko upisivanja djece na elitne fakultete preko veze, na meti su tužbe od 500 milijardi dolara.

Lori Loklin i Felisiti Hafman platile su hiljade dolara da se njihova djeca, prosječnog akademskog uspjeha upišu na elitne koledže u Americi. To znači da su druga djeca, koja su u školi imala bolji uspjeh i više ambicija, izbačena sa spiska da bi holivudske kćerke mogle da studiraju.

Jedna od majki djece kojoj je učinjena nepravda sada tuži glumice i zahtijeva 500 milijardi dolara odštete. Tužba je podnijeta u Višem sudu okruga San Francisko, zbog zavjere, prevare i nanošenja emotivne štete, prenosi B92.

“Sina sam odgajala da uči, da se bori za sebe i da bude ambiciozan. Uprkos izuzetnom prosjeku po završetku gimnazije, nije primljen na univerzitet za koji je aplicirao, a za koji će se ispostaviti da je bio na meti bogataša koji su uz pomoć zavjere i novca tu ubacivali svoju djecu. Moj sin jedinac odbijen je, ne zbog toga što nije dovoljno učio, već zbog toga što su imućni ljudi odlučili da je u redu lagati, varati i podmićivati. Zbog njihovih protivzakonitih, odvratnih djela, moje dijete ostalo je bez šanse da se školuje na dobrom fakultetu,” navodi u tužbi Dženifer Kaj Toj.

Ona nije precizirala koji je koledž u pitanju, ali su ovim skandalom, za sada, obuhvaćeni Jejl, Džordžtaun, Stenford, Univerziteti Južne Kalifornije, Los Anđelesa, Teksasa i koledž Vejk Forest.

Hafmanova je platila 15.000 dolara kako bi njena kćerka imala bolje rezultate na završnom ispitu. Loklinova je, međutim, platila pola miliona dolara kako bi njene ćerke, koje se nikada nisu bavile sportom, bile primljene na Univerzitet Južne Kalifornije kao sportske stipendistkinje.

Uslijed ovog skandala, “isplivala” je i činjenica da je taj univerzitet, kao dokaz bavljenja sportom, tražio jednu jedinu fotografiju na kojoj djevojke poziraju u veslačkoj opremi, pored čamca.

Kćerka Loklinove je, inače, Instagram “influenserka” i prije upisa na koledž je u jednom intervjuu rekla da “nije vidjela srednju školu” od silnog provoda, da je i njen otac “propustio pola fakulteta” i da se raduje odlasku na koledž “samo zbog žurki, a časove će nekako vidjeti da izbjegne”.