Kult Melanije Tramp se ruši u Sloveniji

Koliko su bili oduševljeni idejom da se njihova sunarodnica useljava u Bijelu kuću kao prva dama SAD, toliko su Slovenci izgleda sada razočarani tom činjenicom

Posebno građani Sevnice, malog mjesta iz kojeg Melanija potiče, a koje je izgleda zaboravila. I nije zaboravila samo Sevnicu. Izgleda da joj i maternji jezik sve teže ide…

Jedan od lokalnih biografa prve dame SAD, Bojan Požar, kaže da „u njenim imigracionim papirima ili postoji neka mračna tajna ili se nečega u Sloveniji jako boji jer više ne dolazi“. U Sevnici, kažu, nije bila više od deset godina, a sumnjaju da će uskoro doći, iako je baš u njenom rodnom mjestu nikao kult Melanije Tramp ovjekovečen čak i kolačima sa njenim imenom.

Prvih 20 godina života Melanija je provela u Sevnici, nakon čega se 1992. godine odselila da bi radila kao model u Austriji, Italiji i Francuskoj. Već tada je bila ambiciozna, i odlučna da se više ne vrati, piše „Dejli bist“.

U gradiću Sevnica živi tek oko 5.000 stanovnika i gotovo svi o svima sve znaju. Sevničani o najpoznatijoj sugrađanki vole da pričaju, ali prilično su frustrirani što ih Melanija ignoriše.

– Ona odbija da daje intervjue za slovenske medije, kao da želi potpuno da isključi Sloveniju iz svog života. Kada je bila u Vatikanu u maju, mogla je da dođe i u Sloveniju. Let od Vatikana do Slovenije traje trideset minuta – kaže Bojan Požar.

Lokalci i dalje zarađuju prodajom suvenira, pita, kolača, pa čak i kozmetike sa njenim likom i imenom (iako je Melanija prijetila tužbama zbog toga), a nedavno je objavljena još jedna njena biografija, koja se može kupiti u Sevnici – „Melanija Tramp: Slovenska strana priče“ čija je naslovnica ukrašena crvenom komunističkom zvijezdom.

Mnogi nekadašnji Melanijini sugrađani kritikuju prvu damu, jer je detalje o svom životu u Sloveniji dosta promijenila kad je davala intervjue. Jedan od njenih žešćih kritičara je Igor Omerza, koji je s Požarom pisao njenu biografiju. Takođe je i bivši zamjenik gradonačelnika Ljubljane i član slovenačkog parlamenta.

– Melanija je rekla i napisala da je njen otac bio menadžer. To nije tačno, jer je njen otac imao prodavnicu auto-delova. Za majku je rekla da je bila dizajnerka i da je završila studije arhitekture, što takođe nije istina. Njeni roditelji nisu nikada završili fakultet, a nije ni ona – kaže Omerza.

Danas, porodica Knavs u Sevnici ima modernu kuću na dva sprata u centru novog dijela grada. Nije posebno grandiozna, ali je daleko luksuznija od skromnog stana u kojem su odrasle Melanija i njena sestra Ines. Kuća se nalazi blizu spomenika u obliku gigantske čizme sagrađenog na ulazu u Sevnicu, podignutog u čast lokalne fabrike cipela, Kopitarna iz koje su prošle godine Melaniji poslali papuče na poklon.

Melanijina majka radila je u fabrici tekstila „Jutranjka“ na odjeljenju za proizvodnju dječije garderobe, a u istoj firmi njen otac nekada je bio vozač. Sevničani kažu da je Amaliju svako jutro bila sređena, da je nosila elegantne haljine i visoke potpetice kada je odlazila na posao, a da je uveče do kasno u noć u svom stanu šila haljine za ćerke.

Iako Trampovi kažu da Melanija govori engleski, njemački, francuski, hrvatski i slovenački, prva dama SAD vrlo, vrlo rijetko, praktično nikad ne govori maternjim jezikom. Čak ni u Klivlendu u Ohaju, dijelu SAD-a gde živi najveći broj slovenačkih imigranata Melanija nije progovorila riječ slovenačkog.

Kada je Nataša Pinoza 2006. godine osvojila titulu na takmičenju za Mis Univerzum, inače takmičenje za koje je vlasnik licence Donald Tramp, Natašina majka Marijana se prisjetila kako ju je Donald pitao bi li mogla da razgovara sa Melanijom na slovenačkom „jer mu slovenački zvuči smiješno pa da se malo zabavi dok ih sluša“.