Drugi pate od inflacije, Kinu pogađa deflacija

Svijet

I potrošačke i proizvođačke cijene su na godišnjem nivou pale i potvrdile deflaciju u ekonomiji

Kina je u julu utonula u deflaciju, nakon što je objavljeno da su potrošačke cijene pale po prvi put od februara 2021., a proizvođačke nastavile padati 10. mjesec uzastopno, dok ta druga najveća svjetska ekonomija pokušava oživjeti domaću potražnju.

Indeks potrošačkih cijena za juli pao je 0,3 posto na godišnjem nivou, objavio je u srijedu Nacionalni ured za statistiku (NBS), što je nešto sporiji pad od prognoziraih 0,4 posto.

Time je zabilježen prvi godišnji pad potrošačkih cijena od februara 2021. godine, prenio je Poslovni.hr.

Indeks proizvođačkih cijena, pak, pao je 10. mjesec zaredom, za 4,4 posto u odnosu na godinu ranije, nakon 5,4-postotnog pada u prethodnom mjesecu. Prognoze su ukazivale na pad od 4,1 posto.

Kineski privredni oporavak usporio je nakon snažnog rasta u prvom tromjesečju, budući da je potražnja u zemlji i inostranstvu oslabila. Vlasti su uvele niz mjera za podršku privredi, a očekuju se i dodatni koraci.

– I potrošačke i proizvođačke cijene su na godišnjem nivou pale i potvrdile deflaciju u ekonomiji – rekao je viši strateg u ANZ-u Xing Zhaopeng.

Ti loši pokazatelji dolaze u vrijeme rastućih strahovanja da Kina ulazi u eru puno sporijeg ekonomskog rasta nalik na razdoblje japanskih “izgubljenih decenija”, u kojem su potrošačke cijene i plaće stagnirale cijelu jednu generaciju.

Slabljenje cijena u Kini u oštrom je kontrastu s paralizirajućom inflacijom koju su doživjele druge velike svjetske ekonomije, a koja je prisilila centralne banke da brzo podižu kamatne stope.

Međutim, javljaju se znakovi da bi globalna inflacija mogla biti na svom vrhuncu.