MMF: Ne oslanjajte se previše na monetarno ublažavanje

Svijet

Viši ekonomisti Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) upozorili su vlade u svijetu da se ne oslanjaju previše na ublažavanje monetarne politike u nastojanju da podstaknu svoje ekonomije, ističući da valute “nisu ni čekić ni ekser”.

Zbog usporavanja globalnog rasta i niske inflacije, mnoge centralne banke su nedavno smanjile svoje referentne kamatne stope kako bi podstakle privredni rast, a očekuje se da će kasnije ove godine to učiniti i Evropska centralna banka.

Smanjenje kamatnih stopa snižava troškovi zaduživanja, pa banke računaju da će tako podstaći potrošače i preduzeća da više troše i investiraju.

U blogu na sajtu MMF-a, ekonomisti Fonda upozoravaju vlade koje pokušavaju da oslabe svoje valute putem monetarnog ublažavanja ili intervencijama na tržištu da to nanosi štetu funkcionisanju međunarodnog monetarnog sistema i da će se sve države naći u još težoj situaciji, prenosi Rojters.

U poruci MMF-a, uoči okupljanja svjetskih centralnih bankara ove nedelje u Džekson Holu, u Vajomingu, navodi se da planovi o korišćenje monetarnog ublažavanja i direktnih kupovina valuta drugih zemalja vjerovatno neće “završiti posao”.

“Ne treba se zanositi time da ublažavanje monetarne politike može toliko da oslabi nacionalnu valutu da dovede do trajnog poboljšanja trgovinskog bilansa preokretanjem troškova (kroz kursne razlike). Malo je vjerovatno da monetarna politika sama po sebi može da ostvari velike i trajne devalvacije koje su potrebne za postizanje takvog rezultata”, naveli su u blogu glavni ekonomista MMF-a Gita Gopinat i istraživači MMF-a Gustavo Adler i Luis Kubedu, dodaje Rojters.