Ruski uvoz se drastično okrenuo članicama ZND

Svijet

Rusija je drastično povećala uvoz iz zemalja nečlanica Zjednice Nezavisnih Država (ZND) od početka ove godine do kraja jula

Članice ZND-a su Rusija, Bjelorusija, Kazahstan, Jermenija, Azerbejdžan, Kirgistan, Moldavija, Tadžikistan i Uzbekistan.

Uvoz iz zemalja van tog bloka porastao je tokom sedam mjeseci za 27,4 posto na 107,6 milijardi dolara u odnosu na isti period prošle godine, prenosi Raša tudej, pokazuju podaci ruske Federalne uprave carina.

Samo u julu, izvoz ruske mašinske industrije povećan je za više od 35 posto na godišnjem nivou, dok je prodaja ruskih prehrambenih proizvoda u inostranstvu porasla za 23,1 procenat.

Istovremeno, u posmatranom mjesecu je uvoz cipela i tekstila skočio za 21,8 posto, a hemijskih proizvoda za gotovo 20 posto.

Julski uvoz žitarica se na godišnjem nivou gotovo udvostručio, dok su kupovine povrća povećane za 40 odsto, a mliječnih proizvoda za 42 procenta.

Količine voća koje je Rusija kupila na stranim tržištima porasle su za 41,6 posto, uvoz mesa je veći za 27 a ribe za gotovo 10 odsto.

Carina je saopštila da vrijednost uvoza u julu iznosila 17,82 milijarde dolara, što je za 0,4 odsto više negom prethodnog mjeseca.