Johnson prijeti EU da neće platiti 39 milijardi funti

Svijet

Britanski premijer Boris Johnson rekao je u nedjelju da, ako Britanija iz Evropske unije izađe bez sporazuma, zakonski više neće biti obvezna platiti 39 milijardi funti za izlazak koje je s EU-om dogovorila njegova prethodnica Theresa May.

Britanski su mediji ranije izvijestili da će Johnson iskoristiti sastanak s predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom na marginama summita G7 da mu najavi kako će Velika Britanija, ako izađe iz EU-a bez sporazuma, platiti manje od 10 milijardi funti.

Televizija Sky News izvijestila je da će platiti iznos od 9 milijardi, dok je Sunday Times rekao da su advokati britanske vlade zaključili da je država obvezna da plati samo oko 7 milijardi funti.

“Mislim da cijela Evropska unija razumije da, ako izađemo bez sporazuma, više nismo zakonski obvezni da platimo tih 39 milijardi”, rekao je Johnson za Sky News kada su ga upitali je li obavijestio čelnike EU-a da ne planira isplatiti ranije dogovoren iznos.

“Kao što sam rekao puno puta, 1. novembra ćemo imati značajan ostatak od tih 39 milijardi kojima ćemo podržati naše farmere i uložiti u razne druge sektore”, rekao je britanski premijer.

Istovremeno, američki predsjednik Donald Trump u nedjelju je pohvalio Johnsona kazavši da je “pravi čovjek” za Brexit.

Trump se činio uvjerenim da se trgovinski sporazum s Britanijom nakon Brexita može postići “vrlo brzo”, dok je Johnson bio manje optimističan, no izrazio je jasan interes za postizanje dogovora čim Velika Britanija izađe iz Evropske unije.

“Napravićemo velik trgovinski dogovor, veći od bilo kojeg koji smo ikada imali s Velikom Britanijom”, rekao je Trump tokom sastanka s Johnsonom na summitu u Biarritzu.

Dodao je da nakon Brexita britanski narod “više neće imati uteg oko vrata”, misleći pritom na Evropsku uniju.