Turska ulazi u top 10 svjetskih ekonomija

Svijet

Turska se korak po korak približava svom cilju da postane jedna od 10 vodećih ekonomija svijeta, uz studije koje je provela pod vodstvom nacionalnog tehnološkog sektora, rekao je predsjednik Recep Tayyip Erdoğan 28. decembra.

– Politička nezavisnost ide kroz tehnološku nezvisnost. Vidimo nauku i tehnologiju kao najvažniji alat i najučinkovitiju priliku za Tursku da postigne svoje ciljeve – rekao je Erdoğan na dodjeli nagrada TÜBA i TÜBİTAK.

Put do proizvodnje s dodanom vrijednošću, snažnog rasta i održivog prosperiteta prolazi kroz vitalnost naučnog ekosistema, rekao je Erdoğan.

TÜBA i TÜBİTAK su institucije koje daju značajan doprinos naučnoj i tehnološkoj infrastrukturi zemlje svojim radom.

Vlada je dala više od 1,5 milijardi turskih lira kao podršku za 3.134 istraživačka i razvojna projekta 174 univerziteta uz pomoć TÜBİTAK-a u protekloj godini, rekao je predsjednik, ističući da je u tim projektima učestvovalo 10.000 istraživača i 12.000 naučnika.

Osvrćući se na nedavnu raspravu o odljevu mozgova iz Turske, Erdoğan je rekao da podržava ideju odlaska mladih u inostranstvo u pokušaju da poboljšaju svoje kapacitete.