Snažan kineski oporavak zadaje muke njemačkoj automobilskoj industriji

Svijet

Njemački proizvođači automobila i dobavljači pripremaju se za prekide proizvodnje u drugom talasu korone, koji bi se mogli nastaviti i u narednoj godini.

Ovoga puta posebno zapinje s električnim komponentama, što je zbog brzog ekonomskog oporavka u Kini.

Budući da se automobilska industrija, posebno u Kini, oporavlja brže nego što se očekivalo nakon smirivanja pandemije, posebno poluprovodnici postaju oskudni, rekao je dobavljač Continental.

Volkswagen se plaši prekida proizvodnje u kineskoj automobilskoj industriji zbog uskih grla. Zbog pandemije korone, isporuka računarskih čipova za određene elektronske komponente postala je nesigurna, objavio je Volkswagen u Kini. Problem pogoršava brzorastuća potražnja za vozilima u Narodnoj Republici.

Conti je izjavio da će, iako su proizvođači poluprovodnika već proširili svoje kapacitete zbog neočekivane potražnje, dodatne količine biti dostupne tek za šest do devet mjeseci zbog loše situacije u industriji.

Stoga se uska grla u isporuci mogu očekivati ​​i u narednoj godini. Grupa Dax iz Hanovera u bliskom je kontaktu sa svojim kupcima kako bi pronašla rješenja. Podružnica VW-a u Kini takođe trenutno traži izlaze, zajedno sa sjedištem kompanije u Wolfsburgu i dobavljačima.