Evropske banke ukidaju 60.000 radnih mjesta

Svijet

Ukupan broj smanjenja radnih mjesta koje su najavile evropske banke u 2019. godini porastao je na skoro 60.000, objavio je Bloomberg a prenosi Tanjug.

Najnovije vijesti stižu iz Commerz banka, koji je saopštio da planira da ukine 4.300 radnih mjesta kao rezultat napora na restrukturiranju koji je započet prije tri godine.

To donosi ukupan broj ukidanja 58.200 radnih mjesta u bankarskom sektoru.

Oko 90 odsto tih pozicija je eliminisano u Evropi, gdje se ekonomija usporava, a banke se bore sa negativnim kamatama. Deutsche Bank, HSBC i Santander, takođe su ukinule hiljade radnih mjesta širom kontinenta.

Njemačke banke su u daleko najgoroj situaciji i najavile su najviše smanjenja radnih mjesta do sada. Deutsche Bank je na vrhu liste, objavivši u julu da će smanjiti 18.000 radnih mjesta do 2022. godine u okviru restrukturiranja banke vrijednog 8,3 milijarde dolara.

Izvan Njemačke, banke u Španiji, Velikoj Britaniji i Francuskoj takođe su smanjile broj radnih mjesta kako bi povećale profitabilnost.

Potreba da se uveća profit dolazi usljed globalno niskih kamatnih stopa koje su namijenjene katalizovanju označavanja ekonomskog rasta. Američko-kineski trgovinski rat odgovoran je za veći dio ovog usporavanja.

U međuvremenu, američke banke ostvaruju poslovne uspjehe na uštrb evropskih.

JP Morgan je stekao milijarde dolara imovine iz vrhunskih hedge fondova koji su nekad bili u vlasništvu Deutsche banke. Morgan Stenley, Goldman Sacks, Bank of America i Citigrup su takođe stekle milijarde dolara.