2016. je bila sve, samo ne mirna za investitore

Od Bregzita do Donalda Trampa i najgoreg januara ikada za američki berzanski indeks S&P 500, godina na izmaku je bila sve, samo ne mirna za investitore, ocjenjuje njujorška agencija Blumberg

Protekla godina je bila naročito loša za valutu nazvanu – funta. Egipatska funta je u 2016. godini zabilježila najlošije rezultate, pošto su vlasti u Kairu preduzele drastičnu mjeru omogućivši slobodno trgovanje funtom u nastojanju da stabilizuju ekonomiju suočenu sa nestašicom deviza i pogođenu socijalnim nemirima. Istovremeno, britanska funta je posle Bregzita pala i nikada nije povratila dio izgubljene vrijednosti.

Sa druge strane, digitalna valuta bitkoin je ostvarila najbolje rezultate u ovoj godini, ojačavši za više od 100 odsto, jer je kontrola kapitala u nekim zemljama povećala interesovanje za alternativnim valutama.

Kada je riječ o valutama koje emituju vlade i centralne banke, ruska rublja je ostvarila najbolje rezultate, jer se tržište nafte oporavilo.

Uprkos nedavnim nemirima, brazilski berzanski indeks Ibovespa je u 2016. godini zadržao lidersku poziciju, zbog očekivanja da će predsjednik Mišel Temer izvući zemlju iz najgore recesije u posljednjih 100 godina i izgraditi političku stabilnost, navodi „Blumberg“.

Nigerijska berza se, među svjetskim berzama, ove godine našla na samom dnu liste, pošto se procjenjuje da će ekonomija te zemlje ove godine ostvariti pad BDP-a, prvi u više od 20 godina, jer kontrola kapitala odvraća strance od ulaganja u tu zemlju, a militantne grupe dižu gasovode u vazduh.

Iako je 2015. godina bila teška za sirovine, ove godine je bilo gotovo nemoguće uočiti „crveno“ svjetlo na ekranu. Cijena prirodnog gasa je u proteklih 12 mjeseci porasla za više od 60 odsto, dok su se cijene nafte takođe oporavile.

Kada je riječ o obveznicama, venecuelanske obveznice su bile među vodećim investicijama, što je donekle iznenadilo, imajući u vidu socijalne nemire u toj zemlji. Najgore rezultate na tom planu su zabilježile obveznice iz Mozambika, jer je ta zemlja suočena sa dužničkom krizom i rastućom inflacijom.