Erdogan naručuje Pasat zbog investicije VW u Tursku

Svijet

Njemački automobilski gigant je najavom ogromnih ulaganja u Turskoj dobio poseban status u toj zemlji, zahvaljujući odluci predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Nakon što je Folksvagen najavio ulaganja od oko milijardu eura za izgradnju fabrike automobila u Turskoj, Erdogan je odlučio zahvaliti se na svoj način.

Njegova odluka je da će sva službena vozila u stranci po isteku najma biti zamjenjena Folksvagenima, i to Pasatima, koji će se ujedno i proizvoditi u Turskoj, javlja Blumberg.

Zbog te odluke vodeći stranački funkcioneri neće puno trpiti jer će morati da se „spuste“ s Audija A6, koji sad koriste na najnovije izdanje Pasata.

Iako se radi o tek 19 primjeraka, očekuje se da će ovaj trend vrlo brzo zahvatiti državne institucije, a to onda znači i hiljade primjeraka.

Radi se o fabrici u blizini Izmira koja će od 2022. godine imati kapacitet oko 300.000 automobila godišnje. Pet hiljada radnika proizvodiće Pasate i Škodu Superb, dok će fabrika u Emdenu u Njemačkoj preći s proizvodnje Passata na I.D. električne modele.

U Turskoj tržište automobila trenutno ne cvjeta. U prvih sedam mjeseci prodaja se prepolovila.