Novi WEF-ov izvještaj uoči Davosa: Najveći rizici za svijet su ekološki

Svijet

Novi izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma kaže da se percepcije globalnog rizika mijenjaju. Dok su se prethodnih godina ekonomski problemi smatrali najvećom prijetnjom čovječanstvu, sada vladaju strahovi od klimatskih slomova.

U svom 15. Izvještaju o globalnim rizicima objavljenom u srijedu Svjetski ekonomski forum (WEF) naveo je da su prvi put u istoriji izvještaja svi najveći dugoročni rizici po vjerovatnoći ekološki. Iako su se u prethodnoj deceniji ekonomske i finansijske krize smatrale najopasnijima, u izvještaju je utvrđeno da su se percepcije rizika preusmjerile na ekstremne vremenske prilike, ekološke katastrofe, gubitak biološke raznolikosti, prirodne katastrofe i neuspjeh u ublažavanju klimatskih promjena.

– Klimatske promjene su vrlo stvarna i ozbiljna prijetnja društvu, rekla je Alison Martin, starija članica osiguravajuće grupe Zurich, koja je pomogla u sastavljanju publikacije, zajedno sa savjetnicima Marsh & McLennan i brojnim renomiranim univerzitetima iz cijelog svijeta.

– Ekstremni vremenski događaji kao što su toplotni talasi i poplave postaju sve uobičajeniji i teži, ostavljajući zajednice da se bave sa često razornim humanitarnim i ekonomskim troškovima, dodala je.

WEF je međunarodna organizacija koja se fokusira na saradnju javnog i privatnog sektora, a okuplja poslovne lidere, vladine kreatore politika i predstavnike civilnog društva kako bi podstakla globalna razmatranja o gorućim pitanjima.

Objavljen uoči sastanka povodom 50. godišnjice WEF-a u Davosu kasnije ovog mjeseca, izvještaj je istraživalo mišljenja više od 750 globalnih stručnjaka i donositelja odluka kako bi ocijenili najveću zabrinutost u pogledu vjerovatnoće i uticaja, piše Indikator.ba.

Među kratkoročnim rizicima s kojima se čovječanstvo suočava već 2020., tri od četiri ispitanika u istraživanju navela su ekonomske konfontacije, političku polarizaciju, ekstremne toplotne talase, uništavanje ekoistema prirodnih resursa i cyber-napade.