Ukrajina je najsiromašnija zemlja u Evropi

Analitička kompanija „Growth from Knowledge“ (GfK) sastavila je rejting evropskih zemalja prema kupovnoj moći stanovništva. Na listi od 42 zemlje, Ukrajina se našla na posljednjem mjestu, navodi se na sajtu ove organizacije.

Prema podacima analitičke kompanije, prvo mjesto je zauzeo Lihtenštajn sa kupovnom moći po glavi stanovnika od 67.550 eura, što je za 4,5 puta više od prosjeka u Evropi (14.739 eura). Na drugom i trećem mjestu nalaze se Švajcarska (40.000 eura) i Luksemburg (35.000 eura).

„Šesnaest zemalja koje su razmatrane prilikom istraživanja, imaju kupovnu moć po glavi stanovnika iznad prosjeka, dok je 26 zemalja sa pokazateljem ispod prosjeka za evropske zemlje“, navodi se u istraživanju.

Na posljednja tri mesta nalaze se Moldavija, Kosovo i Ukrajina. Prema podacima kompanije, kupovna moć Ukrajinaca iznosi 1.830 eura godišnje po glavi stanovnika.

Iz kompanije su objasnili da se pod kupovnom moći smatra prihod nakon poreskog odbitka i dobrotvornih priloga. U tu sumu se uračunavaju sva novčana sredstva koja se dobijaju od države, a koja stanovnici troše na hranu, stanovanje, zabavu, usluge, kupovinu i odmor.