Bonus direktorice Jahua podijeliće radnici

Generalna direktorka Jahua (Yahoo), Marisa Majer, izgubila je godišnji bonus pošto je istraga pokazala loše upravljanje firmom u svijetlu “epskog hakerskog skandala”

– Ja sam direktor kompanije i budući da se ovaj incident dogodio za vrijeme mog mandata, pristala sam da se odreknem godišnjeg bonusa i prava na kompenzaciju u vidu sticanja besplatnih akcija u ovoj godini – navela je Majerova u izjavi dostavljenoj regulatornim organima. Ona je zatražila da se njen bonus podijeli vrijednim radnicima u kompaniji.

Nalaz istrage je rezultiralo i ostavkom glavnog savjetnika Jahua, Ronalda Bela, bez otpremnine, prema dokumentu dostavljenom Komisiji za hartije od vrijednosti.

Jedna nezavisna komisija je utvrdila da je Jahuov tim za bezbjednost znao za hakovanje korisničkih naloga 2014. godine kada se taj sajber napad dogodio.

Kompanija Verajzon je privremeno zaustavila okončanje kupovine Jahuovog internet poslovanja i podjelu troškova nastalih zbog dva hakerska napada Jahuovu mrežu, koja su zaprijetila da “pokopaju” dogovoreno preuzimanje.

Jahu je spustio cijenu za svoje osnovno internet poslovanje za 350 miliona dolara. Prema revidiranim uslovima odloženog kupoprodajnog sporazuma, Verajzonova kupovina Jahuove imovine će ukupno koštati 4,48 milijardi dolara.

Dogovor sa Verajzonom se očekuje do jula, čime će Jahu okončati 20-godišnje poslovanje kao samostalna kompanija, navodi AFP.