Prodavali bezvrijedne polise za desetine milijardi funti

Više od 50 milijardi funti (57,88 milijardi evra), toliko je do sada britanske banke koštao PPI skandal, objavio je “Gardijan”.

Koliko će ih još koštati postaće jasnije kada Lojds, najveći prodavac propalog proizvoda, okonča sezonu podnošenja izvještaja o bankarskom trgovanju u četvrtak.

PPI (Payment Protection Insurance) je skraćenica, a označava osiguranje i zaštitu plaćanja i podrazumjeva obavezno ili dobrovoljno osiguranje za sve korisnike kredita i kreditnih kartica i to osiguranje života, osiguranje od smrti ili nesposobnosti za rad usljed nesretnog slučaja i osiguranje od nezaposlenosti.

Dosadašnji trošak na konto isplate klijentima i rješavanje žalbi iznosi 53,3 milijarde funti – pet puta više od troškova Olimpijade u Londonu – prema podacima tink-tanka New City Agenda.

Banke su prodavale PPI-jeve od sredine 90-ih godina prošlog vijeka do 2012, obećavajući da će pokriti otplate zajmova klijenata ako se oni razbole ili ostanu bez posla.

Polise su često bile bezvrijedne, jer se nisu isplaćivale ili nisu ni bile potrebne.

Kao proizvod bile su visoko profitabilne i mnogo se prodavale. Osoblje koje je prodavalo zajmove bilo je nagrađivano za forsiranje PPI-jeva i bilo pod pritiskom da ispuni zadate ciljeve.

Krajnji rok za podnošenje tužbi bio je 29. avgust, što je dovelo do porasta broja takvih slučajeva koji je iznenadio banke.

Prošle nedjelje Rojal bank of Skotland odvojila je 900 miliona funti za PPI-jeve, što ju je dovelo do kvartalnog gubitka. Barkliz je u tu svrhu izdvojio 1,4 milijardu funti.

Sutra će se izjasniti HSBC, potom Santander u srijedu i Lojds u četvrtak. Lojds ima PPI-jeva za skoro 22 milijarde funti.

Cjelokupna bankarska industrija zaradila je 44 milijarde funti od premija i imala profit od najmanje 21 milijardu funti na tim polisama.

Ali čak i kada se uračuna kamata, profit je majušan u odnosu na to koliko će koštati da se stvari isprave.