Biznis u RS sve više pokreću strani državljani

U Republici Srpskoj  raste broj novoregistrovanih firmi. Prema podacima APIF-a u prvih šest mjeseci registrovano je 426 novih firmi, dok je u istom period prošle godine taj broj iznosio 426. Nude se dosta dobri uslovi, a plate su za naše uslove, kaže, više nego odlične.

Sve je više i firmi koje pokreću strani državljani a top deset stranih osnivača dolazi iz Slovenije, Srbije, Turske, Austrije, Hrvatske, Njemačke, Latvije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore.

Advokat Andrej Obradović iz Banjaluke kaže da je u Republici Srpskoj procedura registrovanja firme znatno ubrzana uspostavom jednošalterskog sistema registracije firme, te da mu se obraća i dosta stranih državljanja koji pored registracije traže i usluge iznajmljivanja poslovnog prostora i potrage za radnom snagom. Nude se dosta dobri uslovi, a plate su za naše uslove, kaže, više nego odlične.

“Dosta radim sa stranim državljanima sa Nijemcima, Slovencima i Holanđanima, i oni su iz mog iskustva zadovoljni brzinom dobijanja dokumenta o registraciji. To su ljudi koji uglavnom i kasnije ostaju naši klijenti, traže da im nađemo radnike, da im nađete poslovni prostor.  Evo, možda je zanimljivo ovom prilikom reći da jedan klijent iz Njemačke, koji je registrovao firmu u Banjaluci, traži veliku halu sa kranom, te 10 radnika po struci zavarivača i bravara i nudi platu 1000 eura ovdje u Banjaluci, što je, složiće se svi, jako dobra ponuda za našu radnu snagu”, istakao je za Obradović.