Privredni rast BiH od tri odsto nedovoljan za bržu razvojnu konvergenciju

BiH

U BiH je nastavljen privredni rast po umjerenoj stopi od oko tri odsto godišnje koja nije dovoljna za bržu razvojnu konvergenciju, s obizrom na to da BiH dostiže tek 31 odsto prosječnog nivoa razvoja EU, rečeno je danas u Sarajevu na konferenciji pod nazivom “Makroekonomske neravnoteže i EU konvergencija”.

U okviru prezentacije o ključnim makroekonomskim neravnotežama u BiH, rečeno je da se rast u zemlji ostvaruje uz makroekonomske neravnoteže koje su izražene u odnosima sa inostranstvom, na tržištu rada i uz dugoročno nepovoljnu strukturu investicija.

Visoka stopa strukturne nezaposlenosti, negativna demografska kretanja i niske stope učestvovanja radne snage ograničavaju potencijalni rast privrede u dugom roku, a učinak rada na potencijalni rast smanjivaće se zbog starenja stanovništva i iseljavanja, naglašeno je na ovom panelu.

Učesnici konferencije rekli su da deficit tekućeg računa platnog bilansa BiH i neto stanje međunarodnih ulaganja izlaze iz okvira koji su indikatorima makroekonomskih neravnoteža u EU određeni kao održivi.

Panelisti su objasnili da ovo samo po sebi ne predstavlja ozbiljnu neravnotežu, jer je karakteristično za zemlje u razvoju, te dodali da je potrebno uzeti u obzir način finansiranja deficita.

U BiH privatni sektor nije prekomjerno zadužen i nema indikatora unutrašnjih neravnoteža koji bi ukazivali na prekomjernu domaću potražnju, rečeno je na konferenciji.

Na konferenciji, koju je organizovala Centralna banka BiH u saradnji sa USAID-om, učestvuju ekonomski stručnjaci zemalja regiona, te Evropske centralne banke.