Zašto SAD uvoze sve više dizela iz Rusije?

Posljednjih mjeseci, dizel je postao sirovina koja se najviše izvozi iz Rusije u Sjedinjene Američke Države (SAD). Šta je doprinijelo da ovaj nusproizvod dobijen u ruskim rafinerijama nafte postane toliko važan za SAD?

Uvoz dizela iz Rusije i bivših sovjetskih republika u SAD porastao je do dostizanja višegodišnjeg maksimuma od 1,35 miliona tona u oktobru. Očekuje se da će Amerika nastaviti da uvozi slične količine u novembru, o čemu svjedoče podaci analitičke kompanije “Vorteks” koje je objavio “Njujork tajms”.

Do ovog povećanja uvoza došlo je zbog nadoknađivanja gubitka venecuelanske nafte prouzrokovanog embargom na snabdijevanje iz karipske zemlje.

Zbog toga su američka postrojenja smještena u Meksičkom zalivu i na istočnoj obali SAD, koje služe za prečišćavanje teške sirove nafte poput venecuelanske, bile u opasnosti da budu zatvorene. Dizel je proizvod koji ih je spriječio te posljedice, smatraju analitičari Vorteksa.

Da li dizel postaje prošlost

Dizel je glavno gorivo brodskih motora. Njegova potražnja je tokom godine opadala nakon što je Međunarodna pomorska organizacija odobrila nove ekološke standarde. Konkretno, naređeno je da se od 1. januara 2020. smanji maksimalni sadržaj sumpora u gorivima u brodovima sa 3,5% na 0,5%.

Ekolozi vjeruju da će se zahvaljujući ovom smanjenju emisije ugljen-dioksida u atmosferu smanjiti za 85%, što smanjuje rizik od kiselih kiša koje oštećuju poljoprivredu. Pored toga, stanovnici lučkih gradova imaće manje respiratornih bolesti.

Dizel je nusproizvod koji nastaje iz nafte. To gorivo zadržaće svoju cijenu u narednim mjesecima, jer je nemoguće u potpunosti odbaciti njegovo korišćenje od 2020. Postoje barem dva razloga zbog kojih je ovaj scenario neizvodljiv, izjavio je ruski novinar Maksim Rubčenko.

“Prvo, zato što gorivo sa malo sumpora košta 1,5 puta više od dizela i, drugo, zato što se ne proizvodi u dovoljnim količinama da zadovolji globalnu potražnju. Zato će 40% pomorskih prevoznika nastaviti da ga koristi i poslije 1. januara”, zaključuje on.