Novi raskol u EU? I Poljska odbija da dijeli gas s drugim zemljama

Svijet

Poljska ne pristaje na dijeljenje gasa s drugim zemljama Evropske unije, izjavila je poljska ministarka klime Anna Moskwa na konferenciji za novinare. Vijest prenose RIA Novosti.

“Sutra će u Briselu biti sastanak posvećen energetskoj sigurnosti, i što je najvažnije, temi gasa. Naša su skladišta, kao što znate, već sada puna. Imamo sigurne snabdjevače. Sve potrebe su zadovoljene, za razliku od u 11 zemalja Evropske unije, koje su već danas, uvele ograničenja”, kazala je poljska ministarka.

Prema njenim riječima, Poljska ne treba uvoditi nikakva ograničenja.

“Ono što je Evropska komisija predložila je novi mehanizam gasne solidarnosti. Ono što je neprihvatljivo u predlozima Evropske komisije jest pokušaj nametanja obveznih mehanizama smanjenja (potrošnje gasa)”, istaknula je Moskwa.

Prema njenom mišljenju, države ne bi trebale pristati na takav korak, jer niko ne zna kakva će biti zima koja dolazi. Ona smatra kako se u sadašnjoj situaciji može razgovarati samo o dobrovoljnim mehanizmima ili štednji u pojedinim zemljama.

Izjavila je kako predlozi Evropske komisije ne nailaze na slaganje ne samo u Poljskoj, već i u drugim zemljama EU. Među protivnicima inicijative navela je Grčku, Cipar, Maltu, Portugal i Španiju. Osim toga, ideje EK izrađuju se “na koljenima”, dodala je Moskva.

Evropska komisija je 20. jula predložila novu uredbu o koordiniranim mjerama za smanjenje potražnje za gasom. To uključuje uvođenje početno dobrovoljnih ciljeva za sve zemlje članice EU-a da smanje potrošnju gasa za 15 posto od 1. avgusta 2022. do 31. marta 2023. To odgovara 45 milijardi kubičnih metara gasa. Predlozi Evropske komisije, prije nego što stupe na snagu, moraju biti prihvaćeni od strane kvalifikovane većine zemalja EU u Vijeću EU. O prijedlogu će ministri energetike raspravljati u srijedu u Briselu.