Bogatstvo britanskih domaćinstava manje za 1.500 milijardi dolara

Britanska domaćinstva izgubila su 1.500 milijardi dolara bogatstva u 2016. godini zbog slobodnog pada funte nakon glasanja za Bregzit

Čak 406.000 Britanaca je ove godine izgubilo status dolarskih milionera, navodi se u najnovijem godišnjem izvještaju Kredi Svisa “Global Wealth Report”, a prenosi agencija Frans pres.

Velika Britanija je imala burnu godinu, a smatra se da je gubitak bogatstva domaćinstava “direktna posljedica glasanja za Bregzit”.

Bogatstvo po odrasloj osobi u Velikoj Britaniji je već opalo za 33.000 dolara na 289 hiljada dolara od kraja juna. Iako je individualno bogatstvo izraženo u dolarima pretrpjelo pad nakon britanskog glasanja u junu za izlazak iz Evropske uniju, silazni trend je prisutan još od finansijske krize 2007-2008. godine, objašnjava se u izvještaju.

Švajcarska banka navodi da je bogatstvo po odrasloj osobi sada za 11 procenata manje u poređenju sa 2007. godinom.

U izvještaju se upozorava da se Britanija suočava sa “vrlo neizvjesnom perspektivom, kako u pogledu ekonomije, tako i u pogledu bogatstva domaćinstava”.

Ipak, Britanija je i dalje dom 2,2 miliona dolarskih milionera, što čini gotovo sedam odsto ukupnog broja milionera u svijetu.