Bugarska će ponuditi 5G frekvencije u drugom kvartalu 2020

Svijet

Bugarska planira da do sredine 2020. godine ponudi frekvencije za 5G bežične mreže, saopštio je bugarski telekomunikacioni regulator.

Bugarski regulator za telekomunikacije planira da postupak za dodjelu frekvencija u opsezima od 700 MHz i 3.600 MHz otvori u drugom kvartalu 2020. godine, izjavio je direktor bugarske Komisije za regulaciju u oblasti komunikacija Ivan Dimitrov, a prenosi agencija Rojters.

Bugarski regulator za telekomunikacije planira da postupak za dodelu frekvencija u opsezima od 700 MHz i 3.600 MHz otvori u drugom kvartalu 2020. godine, izjavio je direktor bugarske Komisije za regulaciju u oblasti komunikacija Ivan Dimitrov, a prenosi agencija Rojters.

Cijene će tek biti objelodanjene, ali je regulator predložio da vlada od iduće godine odobri 30 do 50 odsto popusta na iznos naknade za dodjelu frekvencije kako bi se pomoglo lansiranje 5G mreže.

“Ideja je da se pronađe pravi balans – da se plati dovoljno za frekvencije, ali i ostavi dovoljno sredstava za ulaganje u potrebnu infrastrukturu za 5G”, rekao je Dimitrov.