Kina i Amerika postigle trgovinski sporazum

Svijet

Američki predsjednik Donald Tramp objavio je u petak da su SAD postigle takozvanu prvu fazu trgovinskog sporazuma s Kinom.

Prema njoj će Vašington odustati od uvođenja tarifa na uvoz kineske robe, planiranih za nedjelju, dok će Peking povećati kupovinu američkih poljoprivrednih proizvoda.

“Postigli smo vrlo detaljan sporazum prve faze sa Kinom. Oni su pristali na mnoge strukturne promjene i ogromnu kupovinu poljoprivrednih proizvoda, energetskih i industrijskih proizvoda, i još mnogih dugih”, napisao je Tramp na Tviteru, prenosi Rojters.

“…Kaznene tarife utvrdjene za 15. decembar neće se naplaćivati zbog činjenice da smo sklopili dogovor. Odmah ćemo početi pregovore o fazi II, umjesto da čekamo do izbora 2020. godine. Ovo je izvanredan sporazum za sve. Hvala vam!”, tvitovao je Tramp.

Kancelarija američkog trgovinskog predstavnika (USTR) je u međuvremenu objavila da su SAD prihvatile da “znatno” modifikuju svoje tarife na kinesku robu u okviru prve faze trgovinskog sporazuma s Pekingom, a da će Kina kupovati znatno više američke robe i usluga.

Prema sporazumu, Vašington će zadržati 25-procentne carine na oko 250 milijardi dolara američkog uvoza iz Kine, dok će tarife uvedene na kineske proizvode vrijedne 120 milijardi dolara smanjiti na 7,5 procenata, navodi se u saopštenju USTR-a, prenosi britanska agencija.

U saopštenju se dodaje da trgovinski sporazum zahtijeva strukturne reforme kineskog ekonomskog i trgovinskog režima u oblastima intelektualne svojine, transfera tehnologije, poljoprivrede, finansijskih usluga, deviznog kursa. Dogovor takođe uključuje “snažan sistem za rešavanje sporova”, saopšteno je iz USTR.