Lagard: Novac treba da se vrti, zaduženja nisu strašna

Svijet

Neki političari su zabrinuti da će se zemlje previše zaduživati da bi podržale ekonomiju tokom naredne godine.
Kristin Lagard ne dijeli njihove brige.

Predsjednica Evropske centralne banke rekla je u četvrtak za CNN Business da njen najveći strah nije da će Evropska unija akumulirati “brdo” duga, već da bi vlade mogle da “brutalno” povuku garancije za posao i podršku prihodima prije nego što za to dođe vrijeme.

Takvi programi se, kako je rekla, moraju olakšavati „postepeno“ i pažljivo.

„To je ono što mislim da je najteže, najsuptilnije i gdje će morati da se primeni presuda“, rekla je Lagard.

Vlade su tokom protekle godine “oslobodile” milijarde dolara kao pomoć za ublažavanje ekonomskog udara koji je nanijela pandemija kovid 19, dodajući neviđenu podršku centralnih banaka poput ECB.

Evropski lideri takođe su odobrili paket za oporavak i 1,8 milijardi eura (2,2 biliona dolara) za pomoć u jačanju ekonomija nakon što kriza prođe.

Ali, Lagard je naglasila da, čak i kad ekonomija počinje da se poboljšava i oporavlja, političari ne bi trebalo da prerano povuku podršku.

U svojoj najnovijoj prognozi, objavljenoj u decembru, centralna banka je predvidjela da će se evropska ekonomija proširiti za 3,9% 2021. godine, a da će proizvodnja dostići nivo pre pandemije do sredine 2022. godine.

Lagard je primijetila da takve prognoze u velikoj meri zavise od uvođenja vakcine, koja je polako započela u Evropskoj uniji.

Imamo vakcine – svake nedjelje sve više

Krajem prošlog mjeseca, borba između lidera EU i AstraZeneke izlila se u javnost nakon što je proizvođač vakcina rekao da će isporučiti manje doza nego što je obećano.

“Imamo vakcine – svake nedjelje sve više, što je dobro. One se proizvode, distribuiraju”, rekla je Lagard.

“Ali ljudi još nisu vakcinisani. Tako da će potrajati dok ne dobijemo imunitet stada, koji sam po sebi neće biti zadovoljavajući jer imamo različite sojeve”; dodala je.

Druga ključna stvar, rekla je Lagarde, biće primjena programa pomoći. Dok su fiskalna pravila EU opuštena, bogatije države članice predaju novac, a Brisel se zadužuje u ime zemalja koje se bore poput Italije i Španije.

„Imamo izvanredan potez Evropljana da se zajedno zadužuju, ali sada je pitanje isporuke.“, rekla je Lagarde.

Izvor : Bizinfo