Rusija uspješno testirala svoj internet

Good Idea

Rusija je završila seriju testova u okviru provjere da li internet usluga te zemlje može da funkcioniše ako se isključi sa svjetske mreže.

Testiranje je pokazalo da su državne agencije i operateri spremni da efikasno odgovore na prijetnje i obezbijede da internet i komunikacije efikasno funkcionišu, saopštio je zamjenik ministra komunikacija Aleksej Sokolov.

Provjera koja je trajala nekoliko dana na specijalno dizajniranim mrežama sprovedena je u skladu sa zakonom o “suverenom internetu” koji je usvojen u novembru, kao odgovor na ono što Rusija naziva “agresivnom prirodom” američke bezbjednosne strategije u domenu interneta, prenosi Rojters.

Prema tom zakonu, državne institucije i bezbjednosne službe, kao i svi operateri za komunikacije, poruke i elektronsku poštu, moraju da učestvuju u testiranju koje ne utiče na regularne korisnike interneta.

“Naš cilj je bio da obezbijedimo neprekidnu internet uslugu na ruskoj teritoriji pod bilo kojim okolnostima”, objasnio je Sokolov. Ministarstvo komunikacija uputiće predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu izvještaj o rezultatima testiranja.