Stiže baterija koja će se puniti za nekoliko minuta

Good Idea

Godinama čekamo razvoj baterija koje će se brzo puniti i trajati mnogo duže, a naučnici Kembridža sada su na pragu otkrića zahvaljujući kojem bi za nekoliko minuta imali pune baterije na našim telefonima

Istraživači na Kembridžu otkrili su da oksidi niobijuma i volframa omogućavaju mnogo brže punjenje baterije, što bi moglo drastično da skrati vrijeme čekanja da se napune električna vozila i mobilni telefoni. To bi ujedno bio i veliki skok u prihvatanju električnih automobila i solarne energije, piše Gardijan.

Naime, čekanje da se baterija automobila napuni, kako bi opet mogli da se voze 200 ili 300 kilometara, jedan je od glavnih razloga zbog kojeg mnogi nisu spremni da prijeđu na električna vozila.

Brzina kojom se puni baterija zavisi od brzine kojom pozitivno naelektrisani joni litijuma mogu da stignu do negativno naelektrisane elektrode, a jedno od rješenja bile su nanočestice. Ipak, to je bio skup pristup.

Sada su na Kembridžu utvrdili da joni litijuma mogu brže da prolaze kroz okside niobijuma i volframa.

Autor studije Kent Grifit kaže da su ove čestice temeljno drugačije. Otkrivene su još 1965. godine, a naučnici su u testovima utvrdili kako su joni kroz testiranu bateriju prolazili nekoliko stotina puta brže nego kroz uobičajene elektrode sa keramikom. Grifit ističe da one lako mogu da se proizvedu i da ne zahtijevaju dodatne hemikalije i rastvarače.

Sljedeći korak za naučnike biće optimizacija korišćenja ovih materija u čitavoj bateriji. Oni napominju da bi tehnika mogla dodatno da se optimizuje, što će da donese nova poboljšanja u radu takvih baterija.