Hemofarmovih 10 savjeta za sprečavanje prehlade

Zdravlje

Prehlada je najčešća virusna infekcija u svijetu i vodeći je uzrok posjeta ljekaru, kao i propuštenih dana iz škole i bolovanja. Iako je nemoguće potpuno spriječiti širenje prehlade, ipak postoje preventivni koraci koje možete preduzeti kako bi smanjili rizik od zaraze:

– Često perite ruke
– Izbjegavajte dodirivanje lica, posebno nosa, usta i područja oko očiju
– Ostavite cigarete
– Redovno čistite i provjetravajte prostorije u kojima boravite
– Ako se vaše dijete prehladi, operite i njegove igračke
– Za sušenje ruku nakon pranja koristite papirne peškire u kuhinji i kupatilu
– Hranite se zdravo
– Unosite dosta tečnosti
– Vježbajte
– Kontrolišite stres koliko je to moguće

Pošto su gripa i prehlada virusnog porijekla, liječenje je uglavnom usmjereno na olakšavanje tegoba koje ih prate. Zato se pacijentima, uz odmor, preporučuje uzimanje dosta tečnosti, voća i vitamina C, kao i lijekovi za ublažavanje simptoma koje prate prehladu i gripu.

Od velike važnosti je da prije prve upotrebe svakog lijeka za prehladu pročitate uputstvo i da se posavjetujete sa svojim ljekarom i farmaceutom, jer prilikom izbora ove grupe lijekova, moramo da vodimo računa o njegovom sastavu i našem opštem zdravstvenom stanju.

Poseban oprez trebaju da imaju osobe koje boluju od neke hronične bolesti poput povišenog krvnog pritiska, srčanih bolesti, dijabetesa, glaukoma, bolesti štitne žlijezde i dr. Oni bi trebalo da izbjegavaju proizvode koji sadrže lijekove iz grupe simpatomimetika poput pseudoefedrina, ili da ih primjenjuju s oprezom.

Zašto Grippostad C? Zato što svojim četvorostrukim djelovanjem ublažava sve simptome prehlade gripe: povišenu temperaturu, glavobolju, bolove u tijelu, iritirajući kašalj i šmrcanje. Zahvaljujući antihistaminiku hlorfenaminu, sprečava histaminske efekte koji nastaju u toku imunološke reakcija, te smanjuje začepljenost nosa, šmrcanje iiritirajući kašalj. Sadrži i vitamin C koji ujedno jača imunitet i skraćuje trajanje ovih najčešćih zimskih virusnih infekcija. U formi je kapsula i djeluje brzo. Ne sadrži pseudofedrin.