Americi prijeti “gasni armagedon”?

Svijet

Razloga za povećanje cijena gasa nema, tako da prekookeanskim proizvođačima tog energenta prijeti “gasni armagedon”, smatraju analitičari Banke Amerike (BofA).

Analitičari svoje mišljenje potkrepljuju činjenicama da izuzetno topla zima utiče na potražnju u Evropi, dok je epidemija koronavirusa u Kini usporila industrijsku proizvodnju i smanjila potrebu za izvorima energije, piše Sputnjik.

Gubitak stranih tržišta

Brisel se još prošle godine pripremao za mogući prekid tranzita ruskog gasa preko Ukrajine. Zbog toga je obezbijedio zalihe goriva, kako bi spokojno preživio hladnu zimu, koja nije došla. Zbog toga američki prirodni gas jednostavno nije potreban Evropskoj uniji.

Slična je situacija i na azijskom tržištu. Američki predsjednik Donald Tramp je početkom godine zaključio prvi dio trgovinskog sporazuma sa Kinom, koji, između ostalog, predviđa i kupovinu goriva iz SAD u vrijednosti od 50 milijardi dolara u roku od dvije godine.

Međutim, američke planove je poremetila epidemija koronavirusa, koja je dovela do usporavanja industrije, a shodno tome i do smanjenja energetskih potreba Kine.

Analitičari navode da je, nakon pokretanja gasovoda “Snaga Sibira“, kojim je Rusija počela da isporučuje gas u Kinu, američki gas postao potpuno nekonkurentan na kineskom tržištu, kada je reč o cijeni.

Problemi na evropskom tržištu

Američkim dobavljačima gasa prijete ozbiljni problemi i na evropskom tržištu, jer Evropska unija planira da revidira pravila gasne industrije.

Važno je istaći da je osnovni dio sporazuma o isporuci američkog gasa Evropi zaključen na dugoročnoj osnovi. SAD su samo prošle godine potpisale pet ugovora o isporuci 22,3 miliona tona tečnog prirodnog gasa u roku od 15 do 20 godina.

Trenutno postoji prijetnja da se svi ugovori raskinu, podsjećaju analitičari.

“Odustaćemo od dugoročnih ugovora o isporuci gasa, jer oni sprečavaju Evropu da dostigne cilj snižavanja emisije ugljen-dioksida na nulu do 2050. godine”, izjavio je potpredsjednik generalne direkcije za energetiku Evropske komisije Klaus Diter Borhart tokom Evropske gasne konferencije.

On je upozorio da će se kod svih dostavljača koji isporučuju gas na evropsko tržište provjeravati intenzitet emisije ugljen-dioksida.

To ne sluti na dobro američkim kompanijama, jer su proizvođači gasa iz škriljaca prošle godine bili na udaru zbog optužbi da ne poštuju evropska ograničenja i propise prilikom spaljivanja kaptažnog naftnog gasa.

“Treba da postignemo veliki uspjeh”, rekao je Borhart, ističući da, prema njegovim podacima, proizvodnju tečnog prirodnog gasa u Australiji i SAD prati dvostruko veća emisija ugljen-dioksida, nego proizvodnju gasa u Norveškoj i Rusiji.

Prijeti gasna katastrofa

Analitičari BofA upozoravaju da zbog svih navedenih faktora izvoz gasa može postati prosto neisplativ za američke proizvođače.

U tom slučaju, biće prinuđeni da ga prodaju na teritoriji SAD, što će dovesti do ogromnog pada cijena.

Cijene gasa u Americi su već pale na 1,8 dolara za BTU (milion britanskih termalnih jedinica), u poređenju sa skoro 11 dolara u septembru 2018. godine.

BofA upozorava da se do kraja godine cijene mogu još prepoloviti, što će dovesti do “gasnog armagedona“, odnosno masovnog bankrotstva kompanija za proizvodnju gasa, kao i njihovih akcionara.

Sputnik