Njemačke crkve: Nikad manje članova i nikad više para

Svijet

Broj članova Njemačke katoličke crkve u 2016. godini se smanjio za 180.000, a Protestantske za 350.000, ali uprkos tome, dvije najveće vjerske zajednice u njemačkoj bilježe rekordne prihode od poreskog novca

Gubitak se najvećim dijelom odnosi na svjesne izlaske iz crkvenih zajednica, a manjim zbog demografskih faktora. Prema najnovijim podacima protestanata je bilo 21,92 a katolika 23,58 miliona.

Time 55 odsto stanovništva pripada jednoj od dvije glavne crkve u Njemačkoj. U 2005. godini su 62 odsto građana bili članovi neke od ovih crkvenih zajednica.

„Sve nas je manje, ali mi ne gubimo našu obavezu i misiju. Ljudima, društvu i državi crkva je potrebna“, rekao je povjerenik Njemačke biskupske konferencije Hans Langendoerfer, komentarišući najnovije statistike.

Uprkos rekordno niskom broju članova, katolička i protestantska crkva su u 2016. dobile najviše poreskog novca u svojoj istoriji.

Poreski obveznici, koji su članovi jedne od crkava, prošle godine su platili 11,6 milijardi eura. Od toga Katoličkoj crkvi pripada 6,15 a protestantskoj 5,45 milijardi.

Rekordna suma, uprkos smanjenom broju članova, se objašnjava višim zaradama, a time i porastu prihoda od poreza.