Amerika najveći trgovac oružjem, slijede Rusija, Francuska, Njemačka i Kina

Svijet

Stokholmski međunarodni institut za istraživanje mira (SIPRI) objavio je listu najvećih trgovaca oružjem za period 2016-2020. godine, a na prvom mjestu su SAD.

Na drugom mjestu je Rusija, a među pet zemlja sa najvećom prodajom oružja su i Francuska, Njemačka i Kina.

Posebno zanimljiv podatak jeste da, prvi put od 2001. godine, obim izvoza oružja nije povećan u odnosu na prethodni petogodišnji period.

Druga značajna činjenica jeste da je izvoz oružja iz SAD, Francuske i Njemačke povećan, a iz Rusije i Kine smanjen, prenosi Srna.

Pet najvećih (među 65 zemalja) izvoznika oružja u posljednjih pet godina zajedno čine 76 odsto cjelokupnog ovog izvoza.

Stvarna vrijednost trgovine oružjem i dalje je najviša od kraja Hladnog rata.

Stokholmski institut navodi da bi ekonomski efekti pandemije kovid 19 mogli da prisile niz zemalja da preispitaju vojni uvoz u narednim godinama.

“Međutim, čak i na vrhuncu pandemije 2020. godine, nekoliko zemalja sklopilo je velike ugovore za kupovinu oružja”, ističe Piter Veseman, viši istraživač u Programu za naoružanje i vojnu potrošnju.

SAD i dalje ostaju najveći izvoznik oružja. Izvozile su ga u 96 zemalja, daleko najviše od bilo kog drugog izvoznika. Od ukupnog izvoza, 47 odsto odlazilo je na Bliski istok, gdje je Saudijska Arabija kao kupac dominirala sa udjelom od 24 odsto.

Ruski izvoz oružja je smanjen za 22 odsto, mada su Rusi na drugom mjestu ove liste.

Među glavnim razlozima pada ruske prodaje oružja je smanjenje prodaje Indiji za 53 odsto, dok je Rusija povećala izvoz u Kinu za 49 odsto i Alžir za 49 odsto.

Međutim, do 2020. godine, Rusija je sklopila nekoliko novih ugovora sa ​​Indijom, koja je najveći uvoznik ruskog oružja, uključujući borbene avione.

Indija je izdala nove narudžbe za razne vrste oružja iz Ruske Federacije, pa će te naknadne isporuke dovesti do povećanja izvoza ruskog oružja u sljedećih pet godina, pojašnjavaju autori izvještaja.

U periodu 2016-2020. godine, Francuska je zabilježila najveći rast izvoza oružja među prvih pet zemalja, povećavši ga za čak 44 odsto.

Glavni klijenti bili su joj Indija, Egipat i Katar, što je činilo 59 odsto ukupnog obima francuskog izvoza oružja.

I Njemačka je povećala prodaju oružja za 21 odsto, a glavni kupci njenih proizvoda bili su Južna Koreja, Alžir i Egipat.

Izvoz Kine, petog najvećeg svjetskog izvoznika oružja, smanjen je za 7,8 odsto u odnosu na period od 2011. do 2015. godine.

Pakistan, Bangladeš i Alžir bili su najveći kupci kineskog naoružanja, prenosi BiznisInfo.