Prodajom akcija Bezos sakupio 4 milijarde za 7 dana

Milioneri

Njegova posljednja prodaja objavljena je u petak, nakon što su dionice kompanije porasle. Transakcija je dio unaprijed dogovorenog plana trgovanja, a portparol Amazona odbio je da komentariše postupak Bezosa.

Novom prodajom dionica, osnivač i izvršni direktor Amazona i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu prikupio je više od 14 milijardi dolara, najveći dio u posljednje četiri godine, prema proračunima Blumberga.

Bezos (56) je tokom 2017. izjavio da će etapno prodavati dionice Amazona i to godišnje za oko milijardu dolara kako bi finansirao Blue Origin LLC, njegovu kompaniju za svemirske projekte.

Kompanija koja i gradi rakete od tada je proširio poslovanje i najavio svoje prve testne letove sa ljudskom posadom već ove godine. Bezos je takođe trošio novac. U novembru je za 52,5 miliona dolara, najvišom ponuđenom cijenom na aukciji, kupio sliku „Hurting the Word Radio # 2“. Prema istom izvještaju, Bezos je kupio i „Vinjeta 19“ za 18,5 miliona dolara na aukciji kod Sotebija, dok je istovremeno tragao za luksuznom nekretninom u Los Anđelesu.

Portfolio njegove prodaje dionica – uključujući dvije milijarde dolara u 2017. kao i 2,8 milijardi dolara u 2019. – dijelom odražava nevjerovatnu procjenu vrijednosti Amazona, koja je na kraju trgovanja prošlog utorka prvi put premašila bilion dolara. Dionica je u petak zatvorila trgovanje na 2.079,28 dolara.