Financial Times: Džordž Soroš je ličnost godine

Britanski list Fajnenšel tajms (Financial Times) proglasio je danas milijardera i filantropa Džordža Soroša za ličnost 2018. godine

– O ličnosti godine Tajmsa obično se odlučuje na osnovu dostignuća. U slučaju Soroša ove godine odlučeno je i na osnovu vrijednosti koje on predstavlja – navodi list u obrazloženju priznanja.

Soroš (88), Jevrejin mađarskog porijekla, opisan je kao ‘otac industrije hedž fondova’, ali i kao neko ko se zalagao za liberalnu demokratiju i otvoreno društvo i ko se ‘kroz filantropiju borio protiv autoritarizma, rasizma i netolerancije’.

Frans pres podsjeća da je Džordž Soroš postao i žrtva nacionalista i pristalica teorija zavere u Evropi i SAD. Oni ga optužuju da svojim humanitarnim aktivnostima preko nevladinih organizacija podržava ilegalnu imigraciju.

Soroš fondacija je preselila sjedište iz Budimpešte u Berlin u avgustu pošto je vlada Viktora Orbana usvojila zakone ‘Stop Sorošu’.

Američki predsjednik Donald Tramp optužio je Soroša da je platio žene koje su protestovale zbog sporne kandidature Breta Kavanoa za Vrhovni sud.

Soroš je bio na meti teorije zavjere i kada su ga konzervativni kritičari optužili da tajno finansira ‘karavan migranata’ koji se iz zemalja Centralne Amerike preko Meksika uputio u SAD.

Američki Federalni istražni biro (FBI) u oktobru je pronašao eksplozivnu napravu u poštanskom sandučetu kod Soroševe kuće u državi Njujork. (Beta)