Koronavirus uzeo 444 milijarde dolara najbogatijima

Milioneri

Prema Bloombergu, strah od virusa smanjio je za 30 milijardi dolara kombinovano bogatstvo tri najbogatije osobe na svijetu – osnivača Amazona Jeffa Bezosa, suosnivača Microsofta Billa Gatesa i predsjedavajućeg kompanije LVMH Bernarda Arnaulta.

Dvadeset peta najbogatija osoba na svijetu, Teslin direktor Elon Musk, zabilježio je jedan od najvećih sedmičnih ubitaka u iznosu od 9 milijardi dolara. Na listi je i osnivač Facebooka Mark Zuckerberg koji je izgubio čak 6,5 milijardi dolara.

Globalne su dionice pale u petak, što je označilo najveći sedmični pad od globalne finansijske krize 2008. godine, jer su rasle zabrinutosti da bi širenje virusa moglo opustošiti svjetsku ekonomiju.

Pad ekonomije u Kini može prouzrokovati smanjenje od 6 posto u bruto domaćem proizvodu u prvom kvartalu. Aktivnost kineskog proizvodnog sektora bila je u februaru na rekordno niskom nivou zbog nove epidemije koronavirusa.

Prema izvještaju turskog Ministarstva poljoprivrede i šumarstva, COVID-19 mogao bi izazvati usporavanje kineske tekstilne i odjevne industrije i to u zemlji koja je veliki izvoznik svjetskih brendova.

To bi moglo dovesti te marke prema Turskoj, povećavajući važnost uzgoja pamuka u zemlji.